CEZA HUKUKU NEDİR?
Ceza hukuku, suç teşkil eden bir haksız eylemin varlığından söz edilebilmesi ve dolayısıyla bir kişi hakkında işlemiş olduğu bu haksızlıktan dolayı ceza hukuku yaptırımı uygulanabilmesi için gerekli şartların oluşup oluşmadığı ile ilgilenen bir kamu hukuku dalıdır.
CEZA HUKUKUNUN AMACI NEDİR?
Ceza Kanununun amacı; kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir. Kanunda, bu amacın gerçekleştirilmesi için, ceza sorumluluğunun temel esasları ile suçlar, ceza ve güvenlik tedbirlerinin türleri düzenlenmiştir.
CEZA HUKUKUNUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Doktrinsel olarak ceza hukuku kendi altında üç ana gruba ayrılmıştır bunlar; maddi ceza hukuku, ceza muhakemesi ve infaz hukukudur.
Maddi ceza hukukunda; bir fiilin kabahat teşkil edebilmesi için bulunması ihtiyaç duyulan unsurları, kabahat dolayısıyla mesuliyet için aranan şartları ve suçun işlenmesi durumunda uygulanabilecek yaptırımları ve suçun işlenmesine bağlanan öteki hukuki neticeleri inceler. Maddi ceza hukuku ise kendi içinde ikiye Genel hükümler ve Özel hükümler olarak ikiye ayrılmaktadır. Genel hükümlerde, Türk Ceza Kanununda düzenlenmiş olan tüm suç tipleri için ortak kurallar yer almaktadır. Özel Hükümlerde ise, hangi fiillerin suç teşkil ettiği ve bu haksız fiiller sonucunda hükmedilecek yaptırımlar yer almaktadır.
Ceza Muhakemesi Hukukunda; ceza hukukunda iddia, savunma ve yargılama sürecidir. Amaç ise maddi gerçeğe ulaşılmasıdır. Ceza muhakemesi süreci, kişinin veya kişilerin yaptıkları eylemin/eylemlerin suç olduğuna dair görülen suç şüphesi ile başlar ve bu şüphe sonuçlanıncaya kadar devam eder.
Ceza İnfaz Hukukunda ise; ceza muhakemesi sonucunda hükmedilecek olan yaptırımların nasıl işleme koyulacağını düzenlemektedir.
CEZA HUKUKUNUN TEMEL İLKELERİ
-Kusur İlkesi : kusur ilkesi, faile işlediği fiil dolayısıyla ceza verilebilmesi için, onun kusur yeteneğine sahip bulunması ve fiilin meydana gelmesinde en azından taksir derecesinde bir kusura sahip bulunmasını ifade eder.
-Suçta ve Cezada Kanunilik İlkesi :Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 38. maddesine göre; “Kimse, işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz; kimseye suçu işlediği zaman kanunda o suç için konulmuş olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez”
– Belirlilik İlkesi : Suç ve ceza içeren kanun maddesinde hangi davranışların suçu oluşturduğunun açık ve anlaşılır bir biçimde tarif edilmesi, sınırlarının belli olması ve suç için uygulanacak ceza ile güvenlik tedbirlerinin gösterilmesi gerekmektedir.
– Kıyas Yasağı : TCK’nın 2/3 fıkrasında “Kanunların kabahat ve ceza içeren hükümlerin uygulanmasında kıyas yapılamaz.” denilmiştir. Kıyas yasağı gereğince, kanunda açıkça kabahat olarak tanımlanmayan bir eylem, kanunda kabahat olarak tanımlanan bir fiile bazı yönlerden benzerlik gösterdiğinden bahisle o fiile ilişkin kabahat tanımı kapsamında cezalandırılamaz.
Köse Hukuk & Arabuluculuk Bürosu olarak uzman avukat kadromuz ile ceza hukuku alanında danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermekteyiz.