Hayata kast nedir?
Hayata kast, bir eşin diğerini öldürme niyetini hal, hareket ve eylemleriyle ortaya koymasıdır.
Pek kötü muamele nedir?
Eşlerden birinin diğer eşin beden ve ruh sağlığına ilişkin acı ve eziyet veren nitelikteki davranışlarıdır.
Onur kırıcı davranış nedir?
Eş tarafından diğer eşin şeref ve haysiyetine yönelik, ağır suretle gerçekleştirilen saldırılardır.
Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış nedeniyle boşanma Türk Medeni kanununda özel boşanma sebepleri arasında düzenlenmiştir ve Türk Medeni Kanunu’nun 162. maddesi ile hüküm altına alınmıştır.
Türk Medeni Kanunu Madde 162-
- Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü
davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası
açabilir. - Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde
bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. - Affeden tarafın dava hakkı yoktur.
Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranışlar nelerdir?
Pek kötü davranış
Pek kötü davranışlara örnek olarak; bir eşin diğerinin vücut bütünlüğüne veya sağlığına karşı gerçekleştirdiği her türlü saldırıyı ifade eder; darp etmek, eve kapatmak, aç bırakmak, ters ilişkiye zorlamak verilebilir. bu davranışların sadece bir kere gerçekleşmiş olması yeterlidir. Pek kötü davranışın zulüm ve işkence boyutunda olması şarttır; eşin bedensel ve ruhsal sağlığını bozacak ağırlıkta olması gerekmektedir. Pek kötü davranış kavramında cana kast dışarıda bırakılmışsa da her türlü baskı ve zulüm, haysiyete tecavüz niteliğindeki filleri ve ağır hakaretleri kapsamaktadır. Dikkat edilmesi gereken husus şudur ki; eşin bedensel ve ruhsal dengesini zedelemeye, tehlikeye düşürmeye yönelik hareketler fiziksel olabileceği gibi manevi de olabilir. Bu duruma eşlerden birinin diğer eşi darp etmesi, eve kapatıp hürriyetten yoksun kılması, beslenme ihtiyacını engellemesi (aç bırakması), normalin dışında cinsel ilişkiye zorlaması bu hareketlere örnek olarak gösterilmektedir. Akıl hastası olan eşin diğerine pek kötü davranışta bulunması halinde bu gerekçeye dayanılamaz.
Onur kırıcı davranışta bulunmak
Eşin çıplak görüntülerini rızası olmadan toplumda küçük düşmesine sebebiyet verme kastı ile sosyal medyada yaymak, aleni bir şekilde eşten hariç 3. bir kişi ile toplum önünde karı koca hayatı yaşamak ve eşini küçük düşürmek amacı ile bu hareketlerde bulunmak ağır düzeyde onur kırıcı bir davranış olarak kabul edilmektedir. Yargıtay’ın emsal kararları da bu yöndedir.
Hayata kast
Öldürme kastı içermeyen filler bu madde kapsamında değildir. Evlilik birliği sürecinde eşlerden biri tarafından, diğer eşin intihara teşvik edilmesi bu kapsamda değerlendirilebilir. Ölmekte olan eşe seyirci kalmak, öldürme arzusuna ve buna bağlı fiile rağmen eşin ölmemesi veya fiilin teşebbüste kalması hususları da hayata kast kapsamında değerlendirilebilir ve bu nedenlere bağlı olarak hayata kast sebebiyle boşanma davası açılabilir. Boşanma davasının açılabilmesi için hayatına kast edilen eşin halen yaşamını sürdürmesi de şarttır. Bu sebepten ötürü; teşebbüs aşamasında kalmış olan hayata kasta ilişkin faaliyetler bu kapsamda değerlendirilmektedir.
Türk Medeni Kanunu 162. maddesine göre dava açabilmek için zamanaşımı
Hayata kast, pek kötü muamele ya da onur kırıcı davranış sebebiyle açılacak boşanma davalarında eşin boşanma sebebini öğrenmesinden itibaren 6 ay, her halde 5 sene geçmesiyle dava hakkı düşer. Bu süreler hak düşürücü sürelerdir. Bu sürelerin geçmesi halinde Türk Medeni Kanunu 162. maddesine göre boşanma davası açılamaz.
Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranışlar diğer eş tarafından affedilmesi nedir ve affedilmesi durumunda sonuç ne olur?
Boşanma sebebini teşkil eden eylemlerin affedilmesi durumunda bu davranışlara maruz kalan eş dava hakkını kaybeder. Affetmenin, diğer bir deyişle bağışlamanın varlığı için kayıtsız şartsız bir irade beyanının bulunması veya en azından affı açıkça gösteren fiili bir tutum veya davranışın gerçekleşmesi gerekir. Ancak ceza davasından veya şikayetten vazgeçmiş olmak affetmek anlamına gelmez.
Kanuda, özel boşanma sebepleri arasında hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranışları mutlak boşanma nedeni olarak düzenlenmiştir. Dolayısıyla bu sebeplere dayalı olan boşanma davalarında hakim ayrıca durumun, tarafların ortak yaşamalarına engel olup olmadığını araştırmaz. Durumun tespiti halinde boşanmaya karar verilir.
Daha fazla bilgi için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.
DANIŞMA ÜCRETLİDİR. AVUKATIN ÜCRETSİZ VEYA ASGARİ ÜCRET TARİFESİNİN ALTINDA DAVA ALMASI, DANIŞMANLIK YAPMASI AVUKATLIK KANUNU’NA AYKIRIDIR. BU SEBEPLE AVUKATLARDAN ÜCRETSİZ İŞ YAPMALARININ TALEP EDİLMEMESİ RİCA OLUNUR.